NTP-KNI-17
Szakmai tehetséggondozás a Katolikus Keriben

Jelen honlappal ennek a pályázatnak az előrehaladását igyekszünk bemutatni a 2017. július 1. - 2018. június 30. közötti időszakban.

Résztvevő szervezetek

TÁMOGATÓ

Az EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA logója


TÁMOGATÁSKEZELŐ

A EMBERI ERŐFORRÁS TÁMOGATÁSKEZELŐ logója


KÖZREMŰKÖDŐ

V. István Katolikus Szakgimnázium és Gimnázium
mint kedvezményezett

V. István Katolikus Szakgimnázium és Gimnázium


A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM logója

Záró szakmai tábor Pálházán

A télies tavasz nem tette lehetővé, hogy hamarabb megvalósítsuk a 3 napos szakmai tábort Pálházán. Így azonban, mintegy a munka lezárásaként tölthettünk együtt 3 napot Pálházán a Hanyi Istók Turista házban. A szabadidős, lazító programok, labdajátékok, kézműves foglalkozás mellett ellátogatott a csoport a Hollóházi Porcelángyárba, ahol még saját maguk is festhettek porcelánt. Ellátogattunk az egyik legnevesebb helyi terméket előállító Szalontai pálinkafőzdébe is. A természet szépségeit a Kovácsvágási kilátóhoz tett kirándulásunk eredményeként is élvezhettük. A csapat igazi csapattá vált a tanév végére. Jó volt együtt lenni kicsit kötetlenebb foglalkozási keretek között. Együtt nevettünk, élveztük az esti szalonnasütést az esernyők alatt. Újra felejthetetlen élményeket szereztünk.

Az esti szalonnasütés különös élményt nyújtott….

… esernyő is kellett a szalonnasütéshez

Meglátogattuk a Hollóházi Porcelángyárat és annak múzeumát

Mi is kipróbáltuk a porcelánfestést!

Egy helyi termékeket előállító, vállalkozást is meglátogattunk

Lazító programként kreatívkodtunk is!

A Monopoly bajnokság igazi csatát hozott

A kirándulás sem maradhatott ki a programból 

Tovább folyik a munka a műhelyben

A tervek szerint folytatja munkáját a közgazdasági tehetségműhely. Az iskolában lévő foglalkozások mellett vállalkozókat látogattunk meg.
A Tepliczky méhészetben tett kirándulás során egy fiatal vállalkozó mindennapjaiba kaptunk betekintést. A vállalkozó Bence bemutatta a tevékenységeit, kóstolhattuk az elkészült késztermékeket. A leginkább a cég bővülésének folyamata érdekelte a diákokat. Jó volt hallani egy fiatal tapasztalatait a vállalkozások világáról, illetve azokról a törekvésekről, melyekkel a nulláról induló cég hazai és nemzetközi hírnévre tett szert.

 

Budapesten jártunk!

A több éves hagyományoknak megfelelően az idén is ellátogattunk Budapestre, ahol az OTP Oktatási központjában egy interaktív foglalkozáson vettek részt a diákok. A Budapesti Gazdasági Egyetem a gazdasági irányú továbbtanulás szabályiról, feltételeiről kaptak tájékoztatást. Este nem maradhatott el a színházlátogatás sem. A Centrál Színház művészei most is kellemes kikapcsolódást nyújtottak a diákoknak.
A Központi Statisztikai Hivatal is visszavárta a csapatot, hiszen már több éve látogatjuk őket. Mindig az adott témában tartanak számunkra interaktív előadást. Most sem volt máshogy. A szakmai programot az is kiemelte, hogy a KSH az idén ünnepelte alapításának 150. születésnapját. Sűrű volt a Budapesten töltött 2 nap, de élményekkel gazdagon tértünk újra haza.

Az utazés órái

Várakozás az OTP Oktatási Központjában az interaktív foglalkozás kezdésére

Előadáson a Budapesti Gazdasági Egyetemen

A Centrál Színházban az előadás előtt…

Az idén is meglátogattuk a Központi Statisztikai Hivatalt

A KSH munkatársai a vállalkozások adatszolgáltatási kötelezettségéről tartottak interaktív előadást

A kis háziverseny ajándékaival a KSH-ban

Működik a műhely

A pályázati programnak megfelelően jellemzően heti rendszerességgel dolgoznak együtt a diákok.
Az első félévben beszerzésre kerültek a műhely munkáját segítő technikai eszközök, adminsztrációs anyagok. A foglalkozások így interaktív módon felépített tematika szerint működhetnek.
Mivel voltak olyan diákok, akik a programban már korábban is részt vettek, ezért az első feladat a csapatépítés ismerkedés volt. A régebbi műhelyesek örömmel üdvözölték az új tagokat.
A foglalkozások felépítése során a műhelyvezető tanárok törekedtek a minél gyakorlatorientáltabb jelleggre, ezért több külsős kirándulásra is sor került. A csoport ellátogatott a Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány sátoraljaújhelyi irodájába, ahol az irodavezető a bemutatta nekik a kezdő vállalkozásokat támogató tevékenységeit. Voltunk egy helyi bankfiókban, ahol a diákok a vállalkozások számlavezetési szolgáltatásait ismerhették meg, illetve egyéb szolgáltatásokról kaptak tájékoztatást. A Kormányablakban az egyéni vállalkozások alapításának szabályairól kaptak képet a diákok.

 

 

Az iskolai tehetséggondozó programokról szólt a hír

A Zempléni Piac hirdetési újságban megjelent cikk a programról

 

 

 

A pályázat célja

A műhelybe járó fiatalokkal megismertetjük vállalkozóvá válás folyamatát. Annak minden jogi, adminisztrációs elemével, üzleti tervkészítés rejtelmeivel. Foglalkozunk a vállalkozói adminisztrációs feladatokkal, könyveléssel, banki és egyéb kapcsolatokkal, fejlesztési forráskereséssel.
Nem csak az egyéni vállalkozásokkal, hanem a társas vállalkozásokkal is foglalkozunk. Különös tekintettel a vállalkozás alapítására illetve a tagok felelősségének kérdésével.
A programba több, külső szakembert, ügyvédet, vállalkozót, bankot, vállalkozásfejlesztési alapítványt kívánunk bevonni, hogy minél inkább élményközpontú legyen a program. Tervezünk bank, üzemlátogatást, inkubátorházi látogatást, stb.

 

 

A nyertes pályázat

Sikeresen pályázott intézményünk a Nemzeti Tehetségprogram szakképzésben részt vevő diákok tehetséggondozását szolgáló NTP-KNI-17 pályázati kiírásra. 1.600.000 Ft-ot nyertek a műhely működtetésére a 2017/18-as tanévben. A program során egy 60 órás gyakorlatorientált fejlesztésben vesz részt a tizenkét diák. A programba olyan szakgimnáziumi tanulókat kívánunk bevonni, akik érdeklődnek a vállalkozások iránt. A program során a vállalkozóvá válás folyamatán visszük végig a diákokat. A megfelelő forma kiválasztásától az ügyintézésen keresztül a vállalkozókat terhelő adminisztrációs követelményeket is bemutatjuk. Terveztünk egy két napos budapesti kirándulást és egy 3 napos szakmai tábort is Pálházára.