Keris gimnazisták a Partiumban - 2017.03.20

 

Háromnapos romániai kiránduláson vehettek részt a Katolikus Keri 9. és 10. évfolyamos gimnazista diákjai március közepén. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott, „Nyelvében él a nemzet”- irodalmi nagyjaink nyomában (HAT-16-03) elnevezésű program során 22 sátoraljaújhelyi diák vendégeskedett a Károlyi család ősi fészkében, Nagykárolyban.

A vendéglátóink nem voltak számunkra ismeretlenek, hiszen, tavaly ősszel ők látogattak el Sátoraljaújhelybe, s töltöttek el velünk három igen tartalmas napot. A nagykárolyi kirándulás sem volt kevésbé izgalmas, hiszen a diákok és kísérőtanáraik számos irodalmi, történelmi emlékhelyet látogattak meg a környéken, többek között a Kazinczy-emlékházat Érsemjénben, Ady Endre szülőházát Érmindszenten, az éppen épülő Kölcsey Emlékközpontot Sződemeteren, valamint a kaplonyi Károlyi-kriptát, ahol a grófi család több száz éves sírhelyei találhatóak.

De nem csak Nagykároly környéke, hanem maga a város is számtalan magyar irodalmi és történelmi emlékhellyel büszkélkedhet, hiszen itt született Kaffka Margit, Károli Gáspár, és a legenda szerit itt pillantotta meg Petőfi Sándor későbbi hitvesét, Szendrey Júliát. A város központjában álló Károlyi-kastély, és a benne található kiállítás pedig hűen mutatta be a diákoknak egy letűnt korszak életvitelét és kultúráját.

 Bár ezzel a kirándulással a pályázat lezajlott, biztosak vagyunk benne, hogy a külhoni és a magyarországi diákok közötti kapcsolat nem szakad meg, és nem csupán a pályázat neve „Határtalanul”, de a közös történelmünkön alapuló összetartozás is határokon átívelő érzéssé nő a fiatalokban.

A pályázatban részt vevő kísérő tanárok és diákok köszönetüket fejezik ki mindenkinek, aki valamilyen formában támogatta a programok megvalósítását.

POB


Válogatás a három napos eseményen készült fotókból