külhoni és keris diákok irodalmi, történelmi emlékhelyeken - 2016.11.14

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett, HAT-16-03-0031 számú Határtalanul pályázat keretein belül október 21. és 23. között huszonkét diák és három kísérőtanár érkezett a romániai Nagykárolyból, hogy három napot töltsenek Sátoraljaújhelyen. A programban rajtuk kívül még ugyanennyi fő kilencedik és tizedik osztályos gimnáziumi tanuló is részt vett, ők márciusban készülnek kísérőtanáraikkal Nagykárolyba, a Károlyi család ősi fészkébe, hogy a Kalazanci Szent József Katolikus Iskolaközpont diákjaival töltsenek el pár napot.

A „Nyelvében él a nemzet”-Irodalmi nagyjaink nyomában elnevezésű program során főként irodalmi és történelmi emlékhelyeket látogathattak meg a diákok. Így megtekinthették a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár Sátoraljaújhelyi Fióklevéltárát, részt vehettek a Magyar Nyelv Múzeuma és a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum interaktív foglalkozásain, valamint a vizsolyi Református Betlehemben első teljes magyar nyelven nyomtatott Bibliánkat is megcsodálhatták, sőt a helyi nyomdában saját kezűleg készíthették el a Vizsolyi Biblia első oldalának másolatát. Ezen kívül egy történelmi időutazás során ellátogattak Borsiba és Monokra is.

Mivel a külhoni diákok látogatása egybe esett az október 23-i megemlékezésekkel, így természetes volt, hogy rész vesznek a városi ünnepségsorozatban is. A Latabár Árpád Színházban előadott „Én érzem őket és emlékezem” című előadás –elmondásuk szerint-örök élményként marad meg bennük.

A három tartalmas napot a Zemplén Kalandpark élményelemeinek kipróbálása zárta. Reméljük, a magyarországi és külhoni diákok között kialakult kapcsolat a jövő márciusi találkozás alkalmával tovább fog mélyülni, és hasonlóan jó élményekben lesz részük a Katolikus Keri tanulóinak is.

A diákok és kísérőtanáraik köszönettel tartoznak mindenkinek, aki valamilyen formában támogatta a programok megvalósítását, valamint a múzeumok szakembereinek is, akik példaértékűen mutatták be a diákoknak Zemplén ránk hagyományozott értékeit.

POB


Válogatás a három napos eseményen készült fotókból