Katalógus: Jellegzetes helyi termékek a Zemplénben és a Gyergyó vidékén - 2016.07.24

 

A 2015/2016-os tanévben a Keris diákoknak lehetőségük volt több HATÁRTALANUL! pályázatban is részt venni. A közgazdasági, az informatikai és az ügyviteli szakmacsoportos tanulók közül 22-en, 3 kísérő pedagógussal Gyergyószentmiklósra látogattak májusban, illetve a gyergyói partner iskola diákjait és tanáraikat fogadtuk márciusban.

A pályázat keretében fontos szerepet kaptak a helyi termelők és termékeik. Így jutottunk el Zemplénben a Seres pékségbe, a Bodnár pincészetbe, a Tepliczky méhészetbe, a Szalontai szeszfőzdébe, Szigeti Gábor mézeskalácsoshoz és a Hollóházi Porcelángyárba. Erdélyben pedig a Gordon sajtgyárba, a korondi kézművesekhez, a helyi Harmopan pékségbe, egy lekvár és szörpkészítéssel foglalkozó családi vállalkozáshoz, valamint egy gyógynövényekből kozmetikumokat készítő vállalkozóhoz látogattunk el.

Diákjaink új tapasztalatokra tehettek szert, egyúttal a két tájegység termelési, technológiai hasonlóságait és különbözősségeit is felfedezhették. A projekt zárásaként elkészült a „Jellegzetes helyi termékek a Zemplénben és a Gyergyó vidékén” című katalógus.

Programunkban időt szenteltünk a számtalan történelmi, nemzeti és vallási kincsünk megismerésére, ami mély benyomást tett mindenkire.

Zárásként megállapítható, hogy nemzeti értékeink, természeti szépségeink, az erdélyi magyar emberek és közegük megismerése útján olyan lélekemelő tapasztalások és érzelmek birtokába jutottunk, melyektől mindannyian feltöltődtünk és egy életre szóló élményben részesültünk. .

Pandák Katalin

projektvezető

A katalógus címoldala - A képre kattintva a teljes katalógus megjeleníthető