Az országos Arany János Irodalmi Versenyre jutott be tanítványunk - 2016.04.12

 

 

PALA EDINA 10. a osztályos tanulónk bejutott az országos Arany János Irodalmi Versenyre, melyet 23. alkalommal rendeztek meg Tatán, az Eötvös József Gimnáziumban. E rangos irodalmi versenyre 7 művet kellett a diákoknak elolvasniuk. Az országos versenyt nehéz helyi írásbeli forduló előzte meg, mely alapján Edina a legjobb 50 versenyző közé került (iskolánkból ez az első alkalom, hogy volt vállalkozó szellemű tanuló, aki szeret olvasni, és bátran vállalta a kihívást). A tatai gimnázium szervezői mindent megtettek azért, hogy emlékezetes és élménygazdag legyen a versenyzők és kísérőik hétvégéje. Az ünnepélyes megnyitó után, melyen Tata város polgármestere is köszöntötte a résztvevőket, kezdődött a 3 órás írásbeli forduló. Még aznap délután 2 szóbeli fordulón is versengtek a tanulók; vasárnap délelőtt került sor a 3. szóbeli fordulóra és az ünnepélyes eredményhirdetésre. A rendezvény fényét emelte az, hogy a kiválasztott művek írói jelen voltak a zsűrizésnél, sőt a legjobbak tőlük vehették át megérdemelt „diplomájukat”. Erdős István: Rajkó című műve alapján 3 perces felkészülés után 2 percben kellett a versenyzőknek megosztani gondolataikat szombat délután, vasárnap pedig Háy János: A gyümölcsbogyó kertész fia című novella fűzérből álló regény alapján beszéltek a részvevők a felnőtté válás konfliktusairól. Az írók dedikálási lehetőségre is vállalkoztak, ez még inkább emlékezetessé tette a versenyt.
Pala Edina becsülettel és a tőle telhető legjobb tudással bizonyította olvasás- és irodalomszeretetét. A rendkívül szoros és nívós csoportban a középmezőnyben végzett. Helyezési sorrend megállapítása nélkül minden tanuló átvehetett oklevelet és könyvjutalmat, valamint Tata város is megajándékozta a versenyzőket.
Köszönjük a versenyszervezőknek a gondos és emlékezetes napokat! Gratulálunk Pala Edinának és felkészítő tanárának Gecse Istvánnénak.

A verseny alkalmával készült fotók