A "KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT BŐVÍTÉSE" PROJEKT ELŐREHALADÁSA - 2014.05.23

 

Az Egri Főegyházmegye TÁMOP-3.2.1.A-11/2-2012-0054 azonosító számon „Közösségi szolgálat bővítése az Egri Főegyházmegye fenntartásában lévő intézményekben” című projektjére európai uniós támogatást nyert. Az V. István Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium 60 diákja közül 30 fő szociális, 30 fő környezetvédelmi tevékenységekben vehet részt. A programban négy segítő pedagógus - Gecse Istvánné és Horváth Éva szociális területen, Pongó Barbara és Suhaj László környezetvédelmi területeken- vezeti tanítványainkat. A sátoraljaújhelyi önkormányzat, a szociális otthon és a római katolikus egyház ad teret, lehetőséget e nemes szolgálat végrehajtásához.

Az ötórás felkészítő foglalkozáson a diákok tájékoztatást kaptak a program lebonyolításáról és az őket érintő szabályokról, tudnivalókról. Megismerték a közösségi szolgálat alapvető jogi hátterét és a szolgálat célját, lényegét. Alapvető tűz- és balesetvédelmi ismereteket is szereztek, ami a szolgálat biztonságos lebonyolításához. szükséges. A programot egy szintén ötórás elméleti foglalkozás fogja zárni, ahol összegezzük a tapasztalatokat.

Nem csupán a diákokat készítettük fel a foglalkozásokra, hanem a projektben kísérő tanárként részt vevő pedagógusok is 30 órás továbbképzésben vettek részt Egerben és Miskolcon, ahol a közösségi szolgálat jogi hátteréről és gyakorlati tudnivalóiról avatott szakemberek (minisztériumokban, egyházi segélyszervezeteknél, idősek otthonában, környezetvédelemben, óvodákban dolgozók) adtak hasznos információkat.

A projekt lebonyolítási határideje ez év augusztus 31. Eddig kell a részt vevő diákoknak teljesíteni a 20, illetve 40 órás gyakorlati közösségi szolgálatot a fentebb már említett intézményeknél. Az összesen 50 órás programon való részvételről a diákok természetesen igazolást kapnak, azonban bízunk benne, hogy a legfőbb motiváció nem ez, hanem az, hogy szűkebb környezetük számára hasznos szolgálatot tegyenek ezáltal.

Szabóné Hornyák Emőke

Pongó Barbara