"ISTEN KEZÉBEN" - SZAVALÓVERSENYEN VOLTUNK- 2014.04.15

 

"Isten kezében" címmel 2014. április 11-én az Egri Főegyházmegye fenntartása alá tartozó katolikus középiskolák diákjai számára szavalóversenyt hirdetett az Andrássy György Katolikus Közgazdasági Szakközépiskola. Iskolánkat két tanuló: Mirájder Katalin és Horváth Csenge Katinka képviselte. Felkészítő tanáruk: Gecse Istvánné tanárnő volt. A szavalóverseny fővédnöki tisztét dr. Ternyák Csaba Érsek Atya töltötte be. A versmondó diákok szabadon választhattak a magyar költészet istenes verseinek tárházából. A verseny célja, hogy a mai, az emberi elmét leterhelő informatikai-digitális világban a katolikus iskolákban tanulók a versmondó versenyre való felkészülés során megismerjék azokat a magyar költőket, akik számára a "versírás nem más, mint Isten lábainál térdeplő hallgatás"; értő módon tudják tolmácsolni azokat a költeményeket, melyek művészi üzenete: "Isten kezében vagyunk / És ott vagyunk a legbiztosabb helyen."

A szervező iskola kulturális programmal várta a szavalóversenyre jelentkező vendégeket, melynek címe: József és a színes szélesvásznú álomkabát. A jó hangulatról az iskola diákszínjátszó csoportja gondoskodott: a zenés-táncos musicel hatalmas siker volt. Mi is élveztük az előadást, és köszönjük, hogy részt vehettünk rajta. Ebéd után vette kezdetét a nemes versengés. Rozmán Éva iskolaigazgató köszöntötte a versenyzőket és tanáraikat (19 versenyző nevezett 6 városból). Az Egri Főegyházmegye részéről Köböl Zsolt oktatási tanácsos felemelő gondolatait hallgathattuk meg. A három fős zsűri tagja volt még a Gárdonyi Géza Színház művésznője, valamint a középiskola hitoktatója. Tanulóink a 7-es és 13-as sorszám alatt versenyeztek.

Mirájder Katalin Mécs László: Vád- és védőbeszéd című versét adta elő nagyon hatásosan. Horváth Csenge Katinka Reményik Sándor: Egy lélek állt... meditatív költeményét szavalta el - szintén nagyon jól. Az erős mezőnyben diákjaink kitűnően álltak helyet: MIRÁJDER KATALIN 2. helyezett lett, HORVÁTH CSENGE KATINKA pedig a Gárdonyi Színház különdíjával térhetett haza. Gratulálunk nekik! Felkészítő tanáruk nagyon büszke volt rájuk.

Köszönjük az egri középiskolának a szervezést, a vendéglátását. további munkájukhoz Isten áldását kérjük.

(GEI)