internetes városismereti verseny a katolikus keriben - 2014.03.28

 

Rendhagyó internetes versenyt szervezetünk a Keriben a város általános iskolásai számára. Iskolánkban mindig is nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a diákjaink ne csak az úgynevezett hagyományos számítástechnikai ismereteket szerezzék meg, hanem a elsajátítsák a modern informatikai eszközök használatát is. Az informatika világa az egyik leggyorsabban fejlődő tudományterület. Nem évtizedekben, hanem hetekben, sőt sokszor napokban mérhető a fejlődés üteme. Igaz ez az informatikai eszközök fejlődésére, és igaz az internetes lehetőségekre is. Nem könnyű folyamatosan lépést tartani a fejlődés ütemével, de a fiatalok rendkívül fogékonyak az újra, a modern dolgokra, az új lehetőségekre. Igaz ez az általános iskolai korosztályra és igaz a középiskolásokra is. Egyre többen rendelkeznek közülük olyan informatikai eszközzel – okostelefonnal, táblagéppel – amely alkalmas sok egyéb mellett az internet adta lehetőségek kihasználására is.

A hetedikeseknek szervezett verseny előfeltétele volt, hogy minden csapat rendelkezzen legalább egy ilyen eszközzel. Egy olyan helyet kellett keresniük a városban, ahol ingyenes wifi elérést találnak (például a sétálóutcán). Ezek után kezdődött az igazi verseny: a facebook-on keresztül 10 percenként tettünk fel nekik kérdéseket, melyre a válaszokat az internet segítségével kellett megkeresniük. A kérdések elsősorban városismereti, várostörténeti jellegűek voltak. Hogy egy kicsit mozgalmasabb legyen a verseny, a kérdéseket úgy állítottuk össze, hogy csak akkor lehessen rá teljes értékű választ adni, ha az internetes keresés mellett fel is keresik a város adott pontját, és ott helyben is tájékozódnak. A versenyző diákok felkészültségét és rátermettségét jellemzi, hogy minden csapat a szoros időkereten belül teljesítette a feladatokat.
Örülünk, hogy a fiatalok ilyen remekül kezelik a modern technikát, és ki tudják használni az internet adta adatkeresési lehetőségeket! Reméljük minden résztvevő jól szórakozott, és reméljük, hogy ez a verseny felhívta a fiatalok figyelmét olyan várostörténeti érdekességekre, amelyekkel illik tisztában lennie minden helybeli fiatalnak!

Első helyezett lett az Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola csapata, második a Petőfi Sándor Tagintézmény csapata, harmadik a Kazinczy Ferenc Általános Iskola csapata.

A dobogós helyezettek belépőket nyertek a Zemplén Kalandparkba a város felajánlásából, illetve értékes könyvjutalmakat kaptak iskolánktól. Reméljük, hogy ezen kívül mindenki gazdagabb lett egy mozgalmas és érdekes délután élményével!

Gratulálunk minden résztvevőnek!

Lukács Tamás

Fotók:

I. helyezett csapat

II. helyezett csapat

III. helyezett csapat