Határtalanul - „KULTURÁLIS IDŐUTAZÁS”- Tartalmas és sikeres 1. utazás! 2013.11.04

 

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt Határtalanul program keretében a nagykárolyi Kalazanczi Szent József Római Katolikus Líceumból 22 tanuló tett látogatást városunkban október 25-27-én 3 kísérő pedagógussal.

Iskolánk gimnáziumi diákjaival együtt irodalmi, történelmi emlékhelyeket látogattunk meg, ismerkedtünk a határon túli fiatalok magyar nyelvhasználatával, játékos nyelvi vetélkedőket szerveztünk. Zsúfolt és feszített volt a program, mert egy körülbelül 30 km-es körzetben a teljes magyar történelmi és irodalmi múlt élő emlékeit látogattuk meg. Sátoraljaújhelyben a Polgármesteri Hivatal dísztermében Dankó Dénes alpolgármester úr ismertette a város múltját, jelenét és hallhattunk a jövő terveiről is. A Levéltár ódon falai között nemcsak Kazinczy Ferenc korába „röpülhettek” vissza a diákok, de láthatták Dobó István féltve őrzött végrendeletét is. A délutánt Széphalomban töltöttük, ahol a Magyar Nyelv Múzeumának és a Mauzóleumnak a megtekintése után koszorút helyezett el mindkét iskola a nagy előd sírjánál. A Himnusz közös éneklése a hangulatot felemelővé varázsolta. Este a Piarosta Kollégiumban diákjaink vacsorát készítettek vendégeinknek, akik közben a Piarista Templomot tekintették meg Sebes Péter igazgató kolléga vezetésével. Játékos nyelvi vetélkedő keretében szinte pillanatok alatt megismerkedett a közel 50 diák. Élvezték az estét, s a másnapi közös utazásra is kaptak feladatot, melyek a nemzeti összetartozás jegyében készültek.

Szombat reggel utunk 1. állomása Borsi volt, ahol Kázmér István nagy-nagy lelkesedéssel fogadta a csoportot, s a tőle megszokott közvetlenséggel és humorral ízesítve mutatta be a Rákóczi kastélyt. Pácinban az impozáns Mágóchy kastélyt, Karcsán a tájházat és az Árpád-kori román stílusú templomot tekintettük meg. Igazán emlékezetes történeteket hallhattak a diákok mindkét helyen a jól felkészült gondnokoktól. Csodálatos időnk volt, így a „fejedelmi ebédet” (Szakál Miklós 9. a osztályos tanuló jelzője) Karosban, a Honfoglalás-kori Emlékpark kertjében fogyaszthattuk el. Köszönjük ennek finanszírozását a karcsai és a karosi polgármestereknek. A délutánt itt töltöttük, Szabó Péter múzeumigazgató kalauzolta a tanulókat. Megszervezett számukra lovaglási, bőrdíszmű-készítési és íjászati lehetőséget is, amelyet ki-ki érdeklődése és „bátorsága” szerint ki- próbálhatott. Örömteli, emlékezetes órákat tölthettek együtt a tanulók. Este folytattuk a közös játékokat, valamint Kosárkó László történész kolléga előadásában a Nemzeti Összetartozás Napjáról hallhattak előadást a diákok. Ezt követően készítettük el azt az ünnepi műsortervet, amelyet együtt adunk majd elő június 4-én Nagykárolyban.

Vasárnap reggel a vendégdiákok - iskolánk DSE felajánlásának köszönhetően - libegőztek, boboztak. Jó volt látni a vidám arcokat, a boldog pillanatokat. A délelőtti program Sárospatakon, a Várkertben folytatódott. Lendák Lajos kolléga mutatta be a várost, majd a Comenius Tanítóképző Főiskola diákönkormányzata vendégelt meg bennünket, egyúttal bemutatva a főiskolai életet is. Vendégdiákjaink programja Hercegkúton zárult, ahol a Magyarországon élő svábok kultúráját ismerhették meg. Igazán zsúfolt, de nagyon tartalmas és hasznos, élményekben gazdag napokat tölthettek nálunk a nagykárolyi diákok, akik szemmel láthatóan jól érezték magukat, sőt úgy nyilatkoztak, hogy magánemberként is vissza fognak térni Zemplén fővárosába.

A program összeállítójaként ismételten köszönetet mondok a támogatóknak, a szülőknek, akik nagymértékben hozzájárultak a három nap sikeréhez, ahhoz, hogy diákjaink ismeretekkel gazdagodva barátságokat köthettek. Bízunk abban, hogy a júniusi utazás legalább ennyire eredményes lesz.

A Zemplén Televízió tudósítása innen megtekinthető.

A programról készült fotókat tartalmazó galéria itt megnyitható.

Gecse Istvánné
programmenedzser