beszámoló a határtalanul program őszi eseményeiről 2012.11.04

 

A Bethlen Gábor Alapkezelő által támogatott „Határtalanul” pályázat keretében 2012. október 19-én elfáradva a hosszú úttól, megérkeztek erdélyi vendégeink. Gyergyószentmiklósról, a Batthyányi Ignác Műszaki Szakközépiskolából jöttek. Sebes Péter igazgató úr és Szemánné Majoros Anikó igazgató helyettes köszöntötte a vendégeket. A program alatt Szaláncziné Tamás Ilona és Fábrikné Király Klára tanárnők voltak a házigazdák, szervezték a programokat, kísérték a vendégeket. Iskolánk tanulói közül 22 diák vett részt a programban, ők szintén egész idő alatt a vendégeinkkel voltak. A szállás a Piarista Kollégiumban volt. A pályázat alaptémája, hogy megismerjük egymás térségének helyi termékeit, azok előállítását.

1.nap: Sátoraljaújhely város Polgármestere, Szamosvölgyi Péter fogadta a vendégeket. A Polgármesteri Hivatal történelmi dísztermében beszélt városunkról, a városunkban található nevezetességekről.
Kossuth Lajos a magyar történelem egyik kiemelkedő alakja. Gyermek és ifjúkora Sátoraljaújhelyhez kötődik. Tanulóinkkal készítettünk egy füzetet, mely alapján vendégeink megismerhették a Kossuth-emlékhelyeket. Négy csoportba osztottuk a vendég és a helyi tanulókat. Minden csoport más útvonalon indult el. Egy- egy helyen a sátoraljaújhelyi diákok elmondták a hely, épület kötődését Kossuth-hoz. Közben a város nevezetességeit is megismerhették. A kapott füzetbe kellett jegyzetelniük az elsajátított ismeretekről. A várost a Trianoni döntés ketté választotta. Utunk során megmutattuk vendégeinknek a városban húzódó határt is. Az ebéd után programunk kapcsolódott a sátoraljaújhelyi nyitott pincék rendezvénysorozathoz. A zsólyomkai pincesoron meglátogattuk a Takács pincészetet. Ismertették velünk a szüret és a borkészítés szokásait, módját. Majd borkóstoláson vettünk részt. Városunkban található a Magyar Kálvária. A Kálváriához vezető úton helyezkednek el a stációk, melyek egy-egy elszakított magyar várost szimbolizálnak. Kollégánk Kosárkó László a felfelé vezető úton tartalmas ismertetőt tartott a stációknál, és a Kálváriánál is. Elkészítettük a hegytetőn a körpanorámás fényképek elkészítéséhez a fotókat. Miközben mi a hegyre kirándultunk az iskolánkban kollégáink és férjeink vacsorát főztek nekünk. A finom gulyás mellé lepcsánkát kaptunk. Kissé megfáradva értünk le a hegyről. A vacsora után azonban lelkesen láttak a diákok az újabb feladathoz. Először Naár János igazgató helyettes tartott a diákoknak ismertetőt a körpanorámás fényképezésről, a használt szoftverről. Majd a tanulók elkészítették a körpanorámás fotókat. A tartalmas nap végén, este 22.00-kor kísértük vendégeinket a szállásukra.

2. nap: Sátoraljaújhelytől 10 km-re található Mikóháza. Ide vezetett első utunk. A falu határában, a Polyán-hegyen gazdálkodik a Polyán Egyesület. Erdélyből hozatott, és itt összeállított tájházban élnek, tavasztól őszig. Az egyesület vezetője elmondta, hogy az ő közösségük nem néz tévét, ha lehet mindent a természet adta lehetőségekkel oldanak meg. Az állattenyésztés mellett, sajtkészítéssel is foglalkoznak. Ismertette velünk az általuk tenyésztett állatfajtákat, majd a sajtokat kóstolhattuk el. Az erdélyi vendégek érdeklődésére még a sajtok készítéséről is beszélt nekünk. Láthattuk a slambuc elkészítésének folyamatát is, bár a végeredményt nem volt időnk megvárni.

A faluban ebédeltünk, és tovább utaztunk a Hegyközbe. Kollégáink Kiss László, Búzás László és Suhaj László kerékpárral előre mentek és vártak minket következő úti célunknál. A Mátyás Király kútját, valamint a mellette elhelyezkedő apró jégbarlangot is megismerhettük. Búzás László kollégánk túravezetése során megismerhettünk egy régi legendát, az egykori hegyi aranybányáról és az ott elhelyezkedő (ma már csak nyomaiban látható) faluról. A túra közben másik két kollégánk gombákat mutatott a tanulóknak. Utunk ezután Telkibányára vezetett. Itt a helyi református temetőben még él a szokás, hogy fából faragnak kopjafákat. Megismertettük a tanulókat a családok, férfiak, nők, hajadonok, gyermekek sírját mutató kopjafák különböző alakjával. Ezek közül néhányat le is kellett rajzolniuk a kapott füzeteikbe. Hazaérkezésünk után a vendégek visszamentek a kollégiumba vacsorázni. A mi tanulóinknak iskolánkban főztünk teát és kentünk zsíros kenyeret. Ők előkészítették a kiadványszerkesztéshez szükséges gépeket, feltöltötték az aznapi anyagokat. Amikor a vendégek is megérkeztek elkezdődött a munka. Az elmúlt két nap eseményeiről kellett kiadványt szerkeszteniük a tanulóknak. Együtt, helyi és vendég diákok csapatokban dolgoztak. Már nap közben tervezgették a gyerekek, hogy sportolni szeretnének. Amikor estefele készen lettek a kiadványszerkesztéssel, kérték legyenek mérkőzések. Így átvonultunk az iskola tornatermébe. Kosár, röplabda és ping-pong mérkőzések kezdődtek. A sportolásban szinte mindenki részt vett, nagyon jó hangulatú meccseket játszottunk. Ez a nap is kicsit belenyúlt a késő estébe, de senki nem bánta. Örömmel láttuk, hogy egyre jobban összebarátkoznak a helyi és a vendég tanulók.

3. nap: Sátoraljaújhelyen pár éve alakítják ki a Zemplén Kalandparkot. A harmadik napunk programját, így ide terveztük. Először a Libegővel felmentünk a hegytetőre, ahol körpanorámás kilátás van Zemplénre és Szlovákiára. Innen gyalog indultunk lefelé. A túrát Pongó Barbara, Kiss László és Suhaj László kollégáink vezették. A túra során a feladat az volt, hogy gombákat gyűjtsenek. Leérve a Zemplén Kalandparkhoz a helyi Gombász Egyesület elnöke várta csoportunkat. Ismertette a Zemplénben termő gombákat, felhívta a diákok figyelmét a veszélyekre is. Majd a talált gombák meghatározása következett. Érdekes volt hallani, hogy vendégeink azonnal mondták egyes gombák Erdélyben használatos nevét. Itt ebédeltünk a Kalandparkban. Ismét Libegővel mentünk le, hogy közép-Európa leghosszabb bob pályáját ki tudják próbálni a diákok. Nagyon élveztük mindannyian a lecsúszást. A helyi televízió itt készített vendégeinkkel interjúkat. Délután a Kollégiumba visszaérve még egy vetélkedőt rendeztünk. A három nap alatt elsajátított ismereteket kellett visszaadniuk a tanulóknak, a teszten keresztül. Ezután átadtuk ajándékainkat. Pólót, jegyzettömböt, tollat, a 100 éves évfordulóra kiadott könyvünket és a Piarista Kollégium által felajánlott könyvecskét kapták a diákok. Egy kis pihenő és átöltözés után voltunk hivatalosak vacsorára. Polgármester Úr vendégül látta az erdélyi csoportot, valamint néhány tanárunkat. A program méltó befejezése volt ez a vacsora. A történelmi díszterem hangulata, a különleges vacsora (cipóban sült csülök) és a kedves szavak nagy hatással voltak vendégeinkre.

Másnap reggel a csoport elindult haza.

Tavasszal mi készülünk Erdélybe a diákjainkkal.

Köszönjük a Bethlen Gábor Alapkezelő által támogatott „Határtalanul” pályázatnak, hogy megvalósulhatott ez a program. Köszönjük kollégáinknak. hogy segítették a programok tartalmas megvalósítását.
 

Szaláncziné Tamás Ilona és Fábrikné Király Klára

A programról készült további képek a mellékelt fotóalbumban megtekinthetők.

A Zemplén Televízió tudósítása ide kattintva elindítható.